söndag 16 mars 2014

Enkelt matbröd

Idag bakade jag matbröd. Händer tyvärr inte allt för ofta nu för tiden, men det är ju så gott!
Man behöver inte krångla till det så mycket för att få ett gott bröd tycker jag, så här kommer ett ur-enkelt recept på ett bröd som jag bakade mycket när alla barnen bodde hemma.
Ofta sitter man med småskvättar av diverse mjölsorter i skafferiet och det kan man använda till det här om man vill:) Vill man inte blanda så tar man vetemjöl rakt av!


Långpannebröd
- 50 g jäst
- 100 g smör
-  12 dl vatten
- 1 msk salt
- 2 msk socker eller 1/2-1 dl sirap
- 2 kg mjöl av valfri sort, skåprensning kanske;)
- lite olika frön, typ linfrö, rostade solroskärnor, russin ??

Blanda ut jästen i 37 gradigt vatten
Rör ner det rumsvarma smöret, eller smält det med vattnet om det känns smidigare.
Tillsätt salt, socker, frön och till sist mjölet.
Jäs degen 1 timme

Baka ut till 4 limpor i samma långpanna, eller 8 små.
Smörj med lite matolja mellan bröden så det lossar lättare från varandra efter gräddningen.
Låt jäsa under bakduk ytterligare en halvtimme, eller sätt in dom i kall ugn och låt dom jäsa i ugnen medan den blir varm.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200 grader och till färgen känns fin.

Mjöl som jag använde idag var grahamsmjöl ca 3dl, vetemjöl special ca 5 dl och resten vanligt vetemjöl.
Använder man rågmjöl eller rågsikt kan man använda lite brödkryddor för att piffa till det lite extra:)


Ha de så gott!




11 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Men måste fråga - bröden fick väl jäsa sen du lagt dem på långpannan också?
    Jag bakar aldrig nu och det är dumt för det är ju så lätt och tar inte mycket tid i arbete, när det jäser och gräddar gör man ju något annat ...nyttigt.
    Ha det fint!
    Kramar Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart är det så att dom fått jäsa lite till, Tack för att du såg det! Nu har jag fixat till det i receptet;)

      Radera
  2. Gott!!! Gillar långpannebröd, lätt och så blir det många av det. Ha det fint. Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Nu blev jag inspirerad. Det var ett tag sedan jag kämpade med min surdeg. Måste försöka komma igång igen...

    SvaraRadera
  4. Oj! vad bra recept, skulle behöva baka lite bröd igen.
    Tack för inspiration :)

    Ha det gott

    SvaraRadera
  5. så goda de ser ut! Fiffigt att baka i långpanna.. jag har också ett recept för långpanna..o det brukar också bli bra! Ditt bröd måste jag testa nån dag! Ha en skön vecka!

    SvaraRadera
  6. Gu´ så smarrigt bröd du bakat...ser riktigt proffsiga ut!!
    Tack för recept!
    Ha en fin fortsättning på nya veckan vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  7. Kikar in och önskar dej en trevlig helg...hoppas i inte blåser bort...här blåser snön bort nu ;))
    Må så gott!
    Kram bia

    SvaraRadera
  8. Jag blir så glad varje gång som jag får ett nytt bröd-recept.. Tusen tack för det..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  9. Mmm...
    Gottit detta låter & ljuvligt läskande foto/Kram

    SvaraRadera